0.Route info – Duindorp

Voor de bewoners van Duindorp duurde de Tweede Wereldoorlog lang. Hij begon in 1939, met de legering van Nederlandse militairen tijdens de mobilisatie. In 1942-43 werd de bevolking van de wijk geëvacueerd. De Duitse bezetter bouwde er de Atlantikwall ter bescherming van de kust tegen geallieerde aanvallen. Van 1945 tot 1947 was Duindorp een interneringskamp voor collaborateurs. Na sluiting van het kamp in 1947, konden de Duindorpers naar hun buurt terug. Pas in 1953 waren de laatste huizen weer bewoonbaar.

Reageer

Deel uw ervaringen met anderen. Wij horen graag uw mening en uw eigen, persoonlijke verhalen over de geschiedenis van de Duindorp in de oorlog.

4 Reacties op “de route”

  1. zie ook
    http://www.ons-scheveningen.nl/forum/index.php?topic=5102.0
    of op you-tube:
    http://www.youtube.com/results?search_query=Kamp+Duindorp+&aq=f

  2. Zitwandeling

    Doe de wandeling door Duindorp zittend achter de computer. Klik op de link: http://7scenes.com/scene/428570. U komt op de website van 7scenes. Klik nu rechts op de plattegrond. Het startpunt van de route is place nummer 0, Tholensestraat (tussen de Pluvierstraat en de Tesselsestraat in). Klik op deze place en start daarna het filmpje door op het filmschermpje te klikken. Daarna kunt u voor de volgende place kiezen en zo de hele wandeling zittend achter uw computer bekijken.

  3. De wandeling door Duindorp is een prachtige historische aanwinst voor Scheveningen. Er zijn echter nog wel enkele interessant verhalen (locaties) over Duindorp te vertellen.

    Bijvoorbeeld het bodemonderzoek van de gemeente Den Haag 1989-2004 naar de, met zware metalen, verontreinigde duinen bij de BadenPowellweg. Er zijn toen zelfs luchtfoto’s gemaakt.

    De filmbunker van de RVD met een betonnendak van twee meter dik. Bij een eventuele explosie van de daar opgeslagen nitraatfilms vliegt het dak eraf.

    Groet, Karel Kulk

  4. Voor de aanleg van de Atlantikwall moest geheel Scheveningen ontruimd worden. Scheveningen en een deel van Den Haag werden als verdedigingslinie door de Duitsers aangelegd om een mogelijke inval van de geallieerden tegen te houden. Dit had grote gevolgen voor de bevolking. Circa 46.000 Scheveningers moesten met huis en haard Scheveningen verlaten. In totaliteit behelsde de evacuatie van Den Haag zo’n 135.000 inwoners. Velen werden in de Haagse regio ondergebracht. Honderden, meer dan duizend, werden geëvacueerd in het oosten van ons land. Op het Tesselseplein in Duindorp staan de gedenkstenen Evacuatie, Vertrek en Terugkeer. Dit is de enige plaats in de stad waar de evacuatie wordt uitgebeeld.
    In Winterswijk werden 600 en in Aalten 500 Scheveningers in gezinnen ondergebracht. Twee culturen, van de kust en de zee en van de zandgronden in het oosten, kwamen bij elkaar. Dat was wel wennen, soms was er onbegrip, maar in het algemeen is het goed gegaan, zoals ook bij het gezin waarvan fragmenten interview werden opgenomen in de Route Duindorp van De Stad Geschonden. Na de oorlog bleven de banden tussen Scheveningse en Aalten families bestaan – soms leidde het zelfs tot een huwelijk.

    Nadien is de historische en emotionele band tussen beide dorpen gebleven. In 1998 is de Dorpenband opgericht waarbij de gemeente Den Haag en de gemeente Aalten zijn betrokken, met in beide dorpen plaatselijke comites.
    De Dorpenband heeft twee doelstellingen:
    – Uitwisseling in brede zin op het gebied van cultuur, sociaal en sportief gebied.
    – In het Onderduik– en Verzetsmuseum inbreng van de geschiedenis van de Scheveningse evacués in de provincie Gelderland. (In het museum is zelfs een Scheveningse kamer ingericht met beelden uit de evacuatieperiode.)

    Als Scheveninger ben ik in de oorlog als driejarige naar Aalten geëvacueerd. Momenteel ben ik voorzitter van de Dorpenband Scheveningen – Aalten. Ook ben ik betrokken bij het organiseren van tentoonstellingen. Ik heb inmiddels een uitgebreide documentatie opgebouwd over Scheveningen, en met name ook over de evacuatie. Mijn database over de evacuatie groeit nog steeds. Ik ben geïnteresseerd in alle plaatsen in het land, buiten de Haagse regio, waar Scheveningers geëvacueerd waren. Heeft u documentatie, foto’s of weet u nog dingen, belevenissen over de evacuatie, vooral over mensen die er bij betrokken waren, dan kunt u contact opnemen met mij.

    Evert de Niet

    T 070 3542053
    M 06 50555192
    E evert.de.niet.sch@12move.nl

Geef een reactie